Wat is chlamydia en hoe kom ik hieraan?

Er zijn vele soorten soa’s, waarbij chlamydia de meest voorkomende soa is. Een belangrijke reden waarom deze vaker voorkomt, is omdat deze aandoening lang niet altijd symptomen geeft. Je kunt dus al heel lang lijden aan chlamydia, zonder dat je de bijhorende chlamydia-symptomen hebt! 

Wat is chlamydia dan precies? En hoe kun je chlamydia krijgen?

 

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een soa die het gevolg is van de bacterie chlamydia trachomatis. Meestal loop je deze bacterie op door onbeschermde seks. De bacterie dringt je lichaam binnen door de slijmvliezen. Het kan dus in de keel, urinebuis, vagina, penis, baarmoederhals of anus nestelen.

Wat zijn de chlamydia symptomen en gevolgen?

Het vervelende van deze soa is dat je er vaak helemaal niks van merkt als je het hebt. In cijfers: van alle mensen besmet met chlamydia, merkt 50% van de mannen en 90% van de vrouwen er helemaal niets van. 

Het grote probleem daarvan is alleen wel dat de chlamydia gevolgen  ernstig kunnen zijn: 

Bij vrouwen leidt het namelijk mogelijk tot onvruchtbaarheid. Dat is het gevolg van bekken-, eierstokken- en/of eileiderontstekingen die kunnen voorkomen bij een chlamydia-besmetting. Chronische bekkenpijn kan zodoende ook ontstaan.. Onvruchtbaarheid treedt gelukkig maar bij een heel klein percentage van de vrouwen die chlamydia doormaakten op, maar als het jou overkomt kan het tot veel verdriet leiden. 

En ben je zwanger én besmet met chlamydia? Dan heb je kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Maar ook is het heel gevaarlijk voor je ongeboren baby. Tijdens de bevalling kan de chlamydia de ogen of luchtwegen van je zoon of dochter infecteren. Hij of zij kan dan zelfs daardoor blind raken en/of ernstige luchtweginfecties oplopen.

Ook mannen lopen risico op infecties door onbehandelde chlamydia: bijvoorbeeld ontstekingen in de zaadleiders, prostaat en/of bijbal. Als je dit niet op tijd behandelt, dan loop je kans op levenslange pijn aan of bij je geslachtsdeel.

Als de chlamydia-bacterie zich in je mond of keel nestelt, omdat je het kreeg door orale seks, dan veroorzaakt het dus mogelijk infecties in bijvoorbeeld je keel of amandelen. 

Hoe krijg je chlamydia?

Chlamydia krijg je dus met name door onbeschermde seks. Dat geldt voor alle soorten seks: vaginaal, anaal, oraal, of door het delen van seksspeeltjes. 

Onder homoseksuele mannen bestaat er trouwens nog een ergere variant van chlamydia, namelijk lymphogranuloma venereum (LGV). Hierbij is het wat verder in de endeldarm besmet. Meestal geeft LGV wél symptomen, zoals opgezette lymfeklieren.

Omdat chlamydia niet lang buiten het lichaam kan leven, hoef je niet bang te zijn dat je het bijvoorbeeld oploopt door een besmette wc-bril of ondergoed. Maar tijdens onveilige seks wissel je in een snel tempo lichaamsvloeistoffen zoals sperma en vaginaal vocht uit, en daardoor is het besmettingsgevaar enorm. De kans dat een vrouw met chlamydia een man besmet is bij onveilige seks zo’n 30%. En de kans dat een man met chlamydia een vrouw hierbij besmet is zelfs 45%. 

Als je eenmaal chlamydia hebt gehad, dan kun je het helaas opnieuw krijgen. Dus als jij van de chlamydia af bent, maar je sekspartner niet, dan kun jij dus zo weer opnieuw kampen met chlamydia. Sowieso kun je de eerste week na de chlamydia-behandeling beter geen onveilige seks hebben: je bent dan nog besmettelijk.

Testen op chlamydia bij SoaZorg Amstelveen,of SoaZorg Bunnik (vlakbij Utrecht)

Chlamydia is iets waar je je absoluut niet voor hoeft te schamen. Vrijwel elke (jong)volwassene heeft namelijk seks, en dus een risico op chlamydia. Je bent daarom echt niet de enige!

Als je in de afgelopen maanden onveilige seks had óf regelmatig wisselt van bedpartners, dan is het heel verstandig een chlamydia-test te doen. Je laat je dan testen op alle lichaamsdelen die mogelijk in aanraking kwamen met de bacterie. Dus heb je bijvoorbeeld orale seks gehad, dan laat je ook je keel op chlamydia testen. 

Vind je het desondanks toch wat gênant om je te laten testen op chlamydia? Geen zorgen. Bij SoaZorg Amstelveen of SoaZorg Bunnik kun je je namelijk anoniem laten testen. Dan komt niemand er achter dat jij een soatest deed of een behandeling voor kreeg. Nee, ook je huisarts of zorgverzekering niet! 

Maak daarom gerust een afspraak online en dan kun je al heel snel terecht!

Afspraak maken bij SoaZorg