Wat is gonorroe en hoe kom ik hieraan?

Gonorroe is een soa die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. Deze bacterie veroorzaakt infecties in bijvoorbeeld de geslachtsdelen, plasbuis, keel of anus. 

Hoe weet je of je gonorroe hebt en hoe kom je eraan?

Wat is gonorroe?

Gonorroe wordt ook wel ‘druiper’ genoemd. Dat komt omdat een veelvoorkomend symptoom afscheiding uit de plasbuis is. En dan gaat het niet om een klein beetje afscheiding, maar om grote hoeveelheden. 

Hoe vaak en bij wie komt gonorroe voor?

Van alle mensen die in 2019 een soatest deden bij een Centrum Seksuele Gezondheid, waren bijna 8200 besmet met gonorroe. 77% van deze mensen waren mannen die seks hebben met andere mannen. 

Gonorroe komt namelijk vaker voor bij homoseksuele mannen vergeleken met heteroseksuele mannen en vrouwen. Sowieso is dit de meestvoorkomende soa die homoseksuelen oplopen. Vooral als zij ook hiv-patiënt zijn. Daarnaast testen mensen met een migratieachtergrond ook vaker positief op gonorroe. 

Maar er is ook goed nieuws: in 2018 werden nog meer dan 11000 mensen ermee besmet. Dus het aantal mensen dat met gonorroe besmet werd, is in 2019 ontzettend gedaald!

Gonorroe: Hoe kom ik eraan?

Gonorroe kun je krijgen door onbeschermde seks. Met name door vaginale en anale seks vinden de meeste besmettingen plaats. Maar ook kun je het overdragen of krijgen door middel van orale seks, besmette seksspeeltjes of de handen. Je kunt dan ook via je handen je ogen besmetten bijvoorbeeld.

Het duurt meestal gemiddeld zo’n 5 dagen tot je symptomen krijgt. Maar dit kan variëren van 2 dagen tot 3 weken: de ene krijgt er dus eerder last van dan de ander. Tenminste, als je er überhaupt last van krijgt.

Heb ik gonorroe?

Gonorroe geeft namelijk lang niet altijd symptomen. Het kan dus best zo zijn dat je besmet bent met deze soa, maar er niets van merkt. Dat is vaker het geval bij vrouwen: zo’n 40 tot 70% merkt er niets van. Mannen krijgen er wel vaak klachten door: slechts 1 op de 10 mannen merkt er niets van.

Ook als je alleen gonorroe in je anus of keel hebt, dan is er 90% kans dat je dat niet merkt.

Als je wél symptomen hebt, dan verschillen de klachten tussen mannen en vrouwen.

Veelvoorkomende klachten van gonorroe bij vrouwen zijn bijvoorbeeld meer of andere vaginale afscheiding; bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent; of pijn in je onderbuik.

Veelvoorkomende klachten van gonorroe bij mannen zijn bijvoorbeeld een druiper; een jeukende anus; of pijn in je ballen.

Hoe voorkom je gonorroe?

Gonorroe voorkom je door beschermde seks te hebben. Met beschermde seks bedoelen we hier vooral condooms mee. Dat is omdat de gonorroe-bacterie in de slijmvliezen kan zitten van de geslachtsdelen, anus en/of keel. 

Bovendien is gonorroe heel besmettelijk. De kans dat je het krijgt als je bedpartner besmet is, in ongeveer 20% van vrouw naar man, en 50% van man naar vrouw.

Gonorroe voorkomen is ook belangrijk om een andere reden: je kunt een resistentie opbouwen tegen de antibiotica die gonorroe geneest. Oftewel: de gonorroe-bacterie reageert dan niet meer op de antibiotica. Gelukkig komt het tot nu toe in Nederland nog niet voor dat mensen resistent zijn tegen het antibioticum Ceftriaxon. Deze wordt hier dan ook meestal tegen gonorroe ingezet. Maar voorkomen is natuurlijk sowieso altijd beter dan genezen. 

Testen op gonorroe bij SoaZorg Bunnik of SoaZorg Utrecht

Heb jij onveilige seks gehad? Of heb jij symptomen die misschien horen bij een gonorroe-besmetting? Dan kun je je snel en eenvoudig laten testen. Uiteraard kan dat bij je huisarts of bij bijvoorbeeld de GGD. Maar het nadeel daar is dat je meestal lang moet wachten op de uitslag. 

Bij SoaZorg Bunnik en SoaZorg Utrecht kun je snel terecht voor een soatest. Met ‘snel’ bedoelen we in veel gevallen dezelfde dag nog! Ook verloopt het testen helemaal anoniem als jij dat wilt.

Maak dus snel een afspraak, dan ben je weer snel van de eventuele gonorroe af!

Afspraak maken bij SoaZorg