In de blogs ‘Wat is syfilis en hoe kom ik hieraan?’ & ‘Zo gaat de behandeling van syfilis in zijn werk’ las je al heel veel over de soa syfilis. Zo weet je nu dat het ziekteverloop van syfilis bij iedereen anders verloopt en bestaat uit verschillende stadia. Als je vermoedt dat je misschien besmet bent met syfilis, dan is het natuurlijk belangrijk dat je je zo snel mogelijk laat behandelen.
In deze blog zoomen we wat verder in op de syfilistest zelf: Wanneer doe je een syfilistest? Wat houdt een syfilistest in? En waar doe je zo’n syfilistest?
Wanneer doe je een syfilistest?
In het begin van de besmetting merk je meestal geen symptomen van syfilis. Daarom is het verstandig dat je je preventief laat testen op syfilis wanneer je:
- In de afgelopen 6 maanden onbeschermde seks had
- in de afgelopen 12 maanden met 3 of meer personen seks had
- mogelijk symptomen hebt van een soa, maar je weet niet welke soa
- het bed deelde met iemand die (mogelijk) syfilis heeft
- zoende met iemand die besmet is met syfilis en een duidelijk zweertje in of op de mond heeft zitten
- een eerdere sekspartner je waarschuwt dat hij of zij syfilis blijkt te hebben
- HIV-patiënt bent
- een half jaar geleden behandelt werd tegen syfilis, maar je nog geen follow-up hebt gehad
Als je syfilis al wat langer in je lichaam hebt zitten, dan krijg je op een gegeven moment wel symptomen natuurlijk. Maar: vaak zit je in dat geval al in een verder stadium. En dan kun je meer last krijgen van de ziekte.
Dus als je het gevoel hebt dat je misschien besmet bent met syfilis, dan is het toch raadzaam om voor de zekerheid even een syfilistest te doen. Mocht de uitslag dan namelijk positief zijn, dan ben je er waarschijnlijk op tijd genoeg bij. En dan is het ook gewoon heel goed te genezen.
Heb je onveilige seks gehad en wil je daarom een syfilistest doen? Wacht dan eerst nog even 2 maanden. De reden hiervoor is dit: Als je de syfilistest te vroeg doet, dan kan de test het nog niet goed meten. En dus kan de uitslag aangeven dat je geen syfilis hebt, terwijl de bacterie misschien toch wel in je lichaam zit.
Let wel: zorg ervoor dat je in die 2 maanden na de mogelijke besmetting wel veilige seks hebt. Dan kun je in ieder geval niemand besmetten mocht je syfilis blijken te hebben.
Wat houdt een syfilistest in?
Een syfilistest gebeurt sowieso door middel van een bloedtest. Er wordt dan wat bloed uit je arm afgenomen door de behandelaar. Dit buisje met bloed gaat vervolgens naar het laboratorium. Deze bekijkt of de syfilis-bacterie in je bloed zit of niet.
Mocht je ook zweertjes hebben op je lichaam, dan maakt de behandelaar ook hier een uitstrijkje van. Daarmee kan nog beter aangetoond worden of je syfilis hebt.
Uitslag van de syfilistest
Meestal is de uitslag van de syfilistest binnen 1 tot 3 werkdagen bekend.
Follow-up van de syfilistest
Een half jaar na de behandeling kom je terug voor de follow-up, oftewel een controle. De arts checkt of de behandeling genoeg is aangeslagen. Zo nee, dan krijg je weer een behandeling. En zo ja, dan kom je een half jaar later nóg een keertje terug voor de allerlaatste follow-up. Het is natuurlijk belangrijk dat je er zeker van bent dat de syfilis-bacterie echt geen schade meer aan kan brengen in je lichaam.
Waar doe je een syfilistest?
Een syfilistest kun je sowieso bij je huisarts doen of bij de GGD. Daarnaast is het ook mogelijk om de syfilistest anoniem te doen. Daarvoor kun je terecht bij SoaZorg Bunnik (vlakbij Utrecht) en SoaZorg Amstelveen. Je kunt dan zelf kiezen of je de sneltest wilt doen of de standaard syfilistest.
Wil je vandaag of morgen de syfilistest doen? Geen probleem! Maak daarvoor zelf online een afspraak.