Kun je een SOA krijgen door te zoenen?

Het kortstondige antwoord is ja, je kunt een SOA oplopen als je iemand zoent. Er is echter iets meer uitleg nodig om ook te begrijpen welke SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) overdraagbaar zijn door te zoenen en hoe dat precies gebeurt. We leggen het je uit.


Wat is een SOA?

Een SOA is een virus of bacterie die zich nestelt in de slijmvliezen en overdraagbaar is door seksueel contact. Slijmvliezen zijn de natte delen die zich bevinden in de mond, keel, vagina, anus en penis. Wanneer je op een van deze plaatsten een SOA hebt opgelopen kun je deze SOA zelf ook weer overdragen op anderen, door seksueel contact. Dit gebeurt als de slijmvliezen direct (of het vocht van de slijmvliezen indirect) in aanraking komt met de slijmvliezen van je bedpartner(s). Er zijn behoorlijk veel verschillende soorten SOA’s, sommigen zijn ongevaarlijk en de meesten zijn te genezen. Er zijn helaas ook SOA’s die ongeneeslijk zijn of erg vervelende en gevaarlijke klachten tot gevolg hebben als ze onbehandeld blijven.


Welke SOA’s kun je krijgen door te zoenen?

Alle SOA’s die blaasjes veroorzaken in en rondom de mond kunnen worden overgedragen door een zoen. Het gaan dan voornamelijk om herpes (de wel bekende koortslip), maar ook om syfilis.

Zelfs hepatitis B zou je kunnen  oplopen door te zoenen, al gaat het dan om besmetting via speeksel met bloed, bijvoorbeeld door beschadigd slijmvlies in de mond. Het is echter niet erg waarschijnlijk dat je op die manier Hepatitis B op zult lopen.


Herpes, de wel bekende koortslip

Herpes staat bekend om de koortslip die dit virus veroorzaakt. Herpes nestelt zich in het lichaam en gaat dan nooit meer weg. Gelukkig is herpes geen gevaarlijke SOA, maar vervelend kan het wel zijn. Het virus uit zich namelijk in blaasjes en zweertjes rondom de geslachtsorganen, maar ook rondom de mond (de koortslip). Het zijn juist deze blaasjes en zweertjes die de SOA zo besmettelijk maken. Zodra het vocht uit de blaasjes in aanraking komt met slijmvliezen van een ander kan deze persoon het virus ook krijgen. Omdat het een onbehandelbare SOA is blijven de blaasjes iedere keer opnieuw opduiken. Vaak zijn stress of een lage weerstand momenten waarop de zweertjes opnieuw de kop opsteken.


Syfilis oplopen door een zoen

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie die ontstekingen door je hele lijf kan veroorzaken. Als je eenmaal bent besmet met syfilis, zijn er drie verschillende fases van de ziekte.

In de eerste fase kan er een zweer op de penis, rond de vagina, anus of mond ontstaan. Als de zweer zich in of rond de mond bevindt, dan is er kans op besmetting via (tong)zoenen.

In de tweede fase kun je jeuk aan de huid ervaren, bultjes, koorts en spierpijn.

In de derde fase kan er ernstige schade aan de organen, zoals het hart of de hersenen ontstaan. Het lastige van deze SOA is dat het virus zich lange tijd onopgemerkt in het lichaam kan verschuilen. Syfilis sluimert als het ware rond totdat je je ineens in de derde fase bevindt. Dit kan vele jaren duren zonder dat je weet dat je bent besmet, waardoor je te laat bent met een behandeling. Als je wél klachten hebt of een waarschuwing ontvangt van een bedpartner die syfilis bij zichzelf heeft ontdekt, laat je dan zo snel mogelijk testen. Als je er op tijd bij bent is de ziekte goed te behandelen. Heb je geen klachten, dan kun je nog steeds syfilis hebben, omdat een groot deel van de mensen geen symptomen heeft. Laat je bij twijfel dus ook altijd testen op syfilis.

Direct een afspraak maken voor een SOA test

Afspraak maken bij SoaZorg


Hepatitis B, van zoen tot leverontsteking

Hepatitis B is een virus die leverontsteking kan veroorzaken. 90 tot 95% van alle volwassenen die besmet raken met het virus genezen er vanzelf volledig van, zonder behandeling. Bij 5 tot 10% van de besmettingen kan een chronische infectie ontstaan. Deze infectie kan actief of inactief zijn. Bij een inactieve infectie hoef je je weinig zorgen te maken, maar een actieve infectie kan zeer gevaarlijk zijn. Het kan namelijk zorgen voor leverfalen of leverkanker. Je loopt dit virus onder andere op wanneer bloed van iemand die besmet is met hepatitis B, in jouw bloedbaan terecht komt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er speeksel met (besmet) bloed overgedragen wordt, wanneer de persoon met wie je zoent bijvoorbeeld een wondje in zijn/haar mond heeft. Dit is zeker niet de meest waarschijnlijke manier van overdracht, maar het is mogelijk. Behandeling is gelukkig mogelijk, net als een vaccinatie. Deze vaccinatie zit sinds 2011 in het rijksvaccinatieprogramma en wordt daarnaast aangeraden aan risicogroepen voor hepatitis B, waaronder sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen. Door je te laten testen op hepatitis B weet je op tijd of je dit virus hebt en kun je vervelende leverklachten voorkomen.


Ik wil graag een SOA test boeken, volledig anoniem

Afspraak maken bij SoaZorg


SOA preventie en bescherming

Voorkomen dat je een SOA oploopt door te zoenen? Dan kun je verschillende maatregelen treffen. Voor hepatitis B kun je je laten vaccineren, maar het is ook verstandig om niemand te zoenen met een koortslip of blaasjes in/rondom zijn/haar mond. Ook als je hier zelf last van hebt is het beter een tijdje met niemand te zoenen of seksueel contact te hebben. Dit verkleint de kans dat je één van de bovengenoemde SOA’s doorgeeft aanzienlijk. Ook pijpen of beffen (vooral zonder condoom of beflapje) kun je beter achterwegen laten wanneer je een van deze SOA’s hebt, symptomen van deze SOA’s hebt of vermoedt dat je het weleens zou kunnen hebben.


Zeker weten en weer vrij seksueel contact aangaan? Maak dan hier een afspraak voor een SOA test.

Afspraak maken bij SoaZorg