Hiv is een seksueel overdraagbare aandoening. Hiv kan overgedragen worden via seksueel contact waarbij je geen condoom gebruikt, of bij seksuele activiteiten waarbij sperma, vaginaal vocht en/of bloed in het lichaam terecht komen. Het hangt onder andere af van je seksuele voorkeur, of je meer of minder risico loopt op hiv.
Wanneer is de kans om hiv op te lopen het grootst?
De kans om hiv op te lopen is het grootst wanneer je anale seks heb. Bij vaginale seks is de kans kleiner, en bij orale seks is de kans het kleinst.
De kans dat je het oploopt is verder van een heleboel dingen afhankelijk: zijn er wondjes, heb je een SOA, ben je top (insertief) of bottom (receptief). Al deze zaken spelen mee bij de kans om hiv op te lopen. Je kan dus nooit precies berekenen hoe groot je kans is.
Wie loopt nu extra risico op hiv?
Sommige mensen lopen meer risico dan andere om hiv op te lopen. Denk aan:
- Mannen die seks hebben met mannen hebben meer kans op hiv.
- Mensen die uit een land komen waar hiv veel voorkomt. Het gaat dan vooral om Azië, Afrika, delen van Zuid- en Midden Amerika, Oost-Europa en Rusland.
- Mensen die seks hebben met iemand uit een land waar hiv veel voorkomt.
- Sekswerkers die niet altijd veilig werken.
- Drugsgebruikers die niet altijd schone naalden gebruiken
- Mensen met veel wisselende contacten, die niet (altijd) veilig vrijen.
- Mensen van wie de partner in één van deze groepen valt.
Kan je hiv hebben zonder dat je het merkt?
In het blog ‘Wat zijn de klachten van hiv?’ hebben we beschreven wat voor symptomen je kunt hebben als je besmet bent met hiv. Heb je geen klachten? Dan kan het toch zijn dat je besmet bent als je onbeschermde seks hebt gehad.
Het hiv virus kan dan ongemerkt schade aanrichten in je lichaam. Later krijg je alsnog klachten.
Heb jij onveilige seks gehad, en denk je dat je een heel groot risico gelopen hebt? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de GGD, of bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Je kunt dan met hen bespreken of je moet starten met een PEP-kuur. Met deze kuur kun je voorkomen dat je hiv krijgt. Je moet hier uiterlijk 72 uur na de onveilige seks mee beginnen.
Als je niet weet dat je met hiv besmet bent, kun je het bovendien doorgeven aan iedereen met wie je seks hebt. Laat je daarom altijd testen als je risico gelopen hebt op hiv.
Een hiv test is het meest betrouwbaar vanaf 3 maanden nadat je besmet bent geraakt. Maar veel testen kunnen hiv al aantonen na 3 weken. Het is belangrijk om het zo snel mogelijk te weten: kort na de besmetting is de virusload het hoogst, en is daarmee de kans om iemand anders te besmetten het grootst.
Wil jij snel hiv test laten doen? Bij SoaZorg in Bunnik of Amstelveen kan je vaak vandaag nog terecht. Maak je afspraak snel online en bepaal zelf wat het beste tijdstip voor je is.