Hoe gaat een hiv test?

Als je onveilige seks gehad hebt maak je je misschien zorgen of je hiv hebt opgelopen. Het is dan verstandig om een hiv test te laten doen. Zeker als je behoort tot een van de risicogroepen, of wanneer je seks gehad hebt met iemand uit een risicogroep. Met de hiv-test kom je erachter of je hiv hebt of niet.

Hoe gaat zo’n hiv test in zijn werk?

  1. Als je bij SoaZorg een afspraak maakt om een hiv test te laten uitvoeren bespreek je eerst kort met de arts-seksuoloog wat de aanleiding is voor de test.
    Het is belangrijk te weten of je inderdaad risico gelopen hebt, en of de termijn sinds het risicovolle contact lang genoeg geleden is om de test betrouwbaar te kunnen uitvoeren.
    Ook kun je bespreken of het zinvol is om ook op andere SOA’s te testen. Je hebt uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen als je dat wilt.
  2. Voor een hiv-test neemt de arts een buisje bloed af uit je arm. Het bloed wordt in een laboratorium onderzocht. Er wordt hierbij gekeken of er hiv-antistoffen aanwezig zijn.
    De uitslag krijg je meestal de volgende werkdag al.
    Heb jij aangegeven dat je liever een hiv-sneltest wilt, dan wordt er een druppel bloed uit de vinger gehaald. De uitslag krijg je in dat geval al na zo’n 20 minuten.
    Als de sneltest onverhoopt een positieve uitslag aangeeft, moet er een tweede test in het laboratorium verricht worden.
  3. Je kunt zelf aangeven hoe je de uitslag te horen wilt krijgen. Dit kan telefonisch, via de mail of via de app. Je mag natuurlijk ook zelf bellen als je dat prettiger vindt.
    Voor de hiv-sneltest geldt dat je op de uitslag kunt wachten.

Als je weet dat je hiv hebt, kun je snel beginnen met behandelen en kun je daarmee voorkomen dat je ziek wordt. Ook kun je hierdoor voorkomen dat je anderen besmet.

Maak daarom snel een afspraak bij SoaZorg. We kunnen je meestal dezelfde dag nog helpen in Bunnik of Utrecht.

Afspraak maken bij SoaZorg