Wat is de behandeling van gonorroe?

In de blogs ‘Wat is gonorroe en hoe kom ik hieraan?’ & ‘Wat zijn de symptomen van gonorroe?’ las je van alles over gonorroe. Door die blogs weet je nu bijvoorbeeld dat gonorroe niet altijd symptomen geeft; hoe je gonorroe mogelijk herkent; wie de meeste kans heeft om gonorroe op te lopen én wat de verschillen zijn in symptomen bij mannen en vrouwen. 

In deze blog lees je meer over de behandeling van gonorroe: welke medicatie krijg je als je besmet bent met gonorroe en hoelang duurt deze gonorroe-behandeling?

Wat moet ik doen bij gonorroe?

Heb je in de afgelopen maanden onveilige seks gehad? Of heb je klachten, waarvan je vermoedt dat het nog wel eens een soa kon zijn (zoals gonorroe)? Dan is het belangrijk dat je je voor de zekerheid laat testen. Mocht je dan een soa hebben, dan is het in bijna alle gevallen heel gemakkelijk te behandelen en dus te genezen. 

Wanneer laat je je behandelen voor gonorroe?
Het is verstandig je te laten testen op gonorroe als je bijvoorbeeld:

  • Onveilige seks hebt gehad
  • Je symptomen hebt die mogelijk wijzen op gonorroe
  • Een sekspartner je waarschuwde dat hij of zij gonorroe blijkt te hebben 
  • Het condoom is gescheurd toen je seks had met een besmet persoon
  • Je een zwangere vrouw bent en vermoedt dat je gonorroe hebt opgelopen

Ook als je alleen orale seks had met iemand die mogelijk gonorroe heeft, is het verstandig een soatest te doen. In dat geval wordt er wat keelvocht onderzocht op de gonorroe-bacterie.

Hoeveel tijd na de besmetting kan ik testen op gonorroe?
Als je vermoedt dat je mogelijk gonorroe hebt, dan moet je misschien nog even wachten voordat je je kunt laten testen. Is het 10 dagen of langer geleden dat je onveilige seks had met iemand die misschien besmet was? Dan kun je je vandaag al laten testen. De uitslag is namelijk betrouwbaar vanaf 10 dagen na de besmetting. Als je de test eerder doet, dan kan de uitslag aangeven dat je geen gonorroe hebt, terwijl je het in werkelijkheid misschien wél hebt. 

Wat is de gebruikelijke gonorroe-medicatie?

Gonorroe geneest niet uit zichzelf, helaas. Medicatie voor gonorroe is daarom wel echt nodig. Maar: gelukkig is gonorroe wel echt supermakkelijk te genezen! Je krijgt gewoon 1 injectie in je bil met een antibioticum en klaar. 

In de blog Wat is gonorroe en hoe kom ik hieraan? las je over het antibioticum Ceftriaxon. Dit medicijn wordt vaak in Nederland ingezet tegen gonorroe. In sommige landen zijn mensen resistent tegen bepaalde antibiotica tegen gonorroe zoals Ceftriaxon. Maar gelukkig is daar in Nederland nog geen sprake van! Maar hoe minder antibiotica je gebruikt, hoe beter natuurlijk. Veilige seks is daarom altijd nog het beste middel tegen soa’s. 

Wanneer ben ik genezen van gonorroe?

Heb je de injectie tegen gonorroe gehad? Dan ben je nog maar 1 week besmettelijk. Het beste is dat je in die week geen seks hebt, omdat gonorroe best snel besmettelijk is. 

Is geen seks hebben geen optie? Gebruik dan sowieso een condoom en bescherming bij orale seks. Als het gaat om seks met dezelfde partner, dan kun je elkaar anders misschien steeds weer opnieuw besmetten. Door gewoon een weekje wachten met de seks, ben je dus sneller gegarandeerd van de gonorroe af. 

Gonorroe-behandeling: waar doe je dat?

Je laten testen op gonorroe kan bij SoaZorg Bunnik en Utrecht. En dat kan ook nog eens supersnel: maak ’s morgens een online afspraak, en meestal kun je nog dezelfde middag terecht. Bovendien is de test bij SoaZorg Amersfoort of Utrecht ook nog volledig anoniem. 

Blijk je gonorroe te hebben? Dan helpen ze je er ook direct weer vanaf!

Plan zelf je online afspraak in op een moment dat het jou het beste uitkomt:

Afspraak maken bij SoaZorg