De Toename van Gonorroe: Een Zorgwekkende Trend

De Toename van Gonorroe: Een Zorgwekkende Trend

Gonorroe, ook wel bekend als de 'druiper', is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wereldwijd voorkomt. Dat was altijd al zo, maar de laatste jaren is er een werkelijk bizarre toename van het aantal gevallen van gonorroe. Volgens het RIVM was er in 2022 een stijging van 33% ten opzichte van 2021! En in 2023 zette deze stijging door: Er werd in de eerste helft van 2023 een stijging van 12% gezien ten opzichte van de eerste helft van 2022. In deze blog gaan we kijken naar de mogelijke oorzaken en gevolgen van deze trend.

Waar komt die toename vandaan?

Er zijn verschillende mogelijke factoren die hebben bijgedragen aan de toename van het aantal gevallen van gonorroe. Zo zou het gebrek aan seksuele voorlichting en bewustwording zou wel eens een grote rol kunnen spelen. Veel mensen zijn niet goed geïnformeerd over SOA's en de risico's die ze met zich meebrengen. Van 1987 tot 2011 liep er een overheidscampagne om condoomgebruik onder de aandacht te brengen. “Ik vrij veilig, of ik vrij niet”, “Verneuk je nieuwe relatie niet met een oude SOA”. Dit zijn slogans die de iets ouderen van ons zich vast kunnen herinneren. Op het moment zijn er wel voorlichtingsmomenten op scholen, zoals bijvoorbeeld de Lentekriebels, maar dit is veel beperkter, en ouders houden soms hun kinderen thuis omdat zij niet willen dat hierover gesproken wordt. Zorgelijk.

Condoomgebruik neemt af. Dit kan leiden tot een snellere verspreiding van gonorroe en andere SOA's.

Een andere belangrijke factor is de opkomst van datingapps en online ontmoetingsplatforms. Hoewel het fijn is dat deze platforms mensen in staat stellen om gemakkelijk nieuwe contacten te leggen, brengen ze ook risico's met zich mee. Gemakkelijker en sneller een date vinden, en daar al snel seks mee hebben maakt dat je een groter risico loopt op het oplopen van een SOA.

Gonorroe komt het vaakst voor bij mannen die seks hebben met mannen, maar bij die groep is geen opvallende stijging te zien van het aantal gevallen. Het aantal gonorroe besmettingen neemt op het moment juist toe onder heteroseksuele jongeren, en dan met name bij hoogopgeleide vrouwen onder de 25.
Het zou kunnen zijn dat er sprake is van een inhaalslag onder jongeren op seksueel gebied na de corona periode, waarin veel minder contacten konden plaatsvinden.
Ook studenten lijken weinig gebruik te maken van een condoom. De tendens lijkt te zijn dat een SOA niet zo ernstig is: je neemt antibiotica, en je bent er weer van af. Vaak is dat gelukkig ook zo, maar niet altijd.

Wat zijn de gevolgen van de toename?

De toename van gonorroe heeft verschillende gevolgen, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau.
Op individueel niveau kan gonorroe leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals ontstekingen in de voortplantingsorganen, bekkenontsteking en zelfs onvruchtbaarheid.
Het is belangrijk om te benadrukken dat gonorroe nu nog goed te behandelen is met antibiotica, maar als de infectie niet tijdig wordt opgemerkt en behandeld, kunnen de gevolgen ernstig zijn. En omdat je lang niet altijd merkt dat je een besmetting hebt opgelopen, kun je er heel lang mee lopen, voor het ontdekt wordt.
Op maatschappelijk niveau heeft de toename van gonorroe ook gevolgen. Het legt een grote druk op de gezondheidszorgsystemen, aangezien er meer middelen nodig zijn voor diagnose, behandeling en preventie. Nu al lopen we aan tegen tekorten in de beschikbare antibiotica.
Een ander gevaar wat op de loer ligt is het resistent worden van de gonorroe tegen antibiotica. Als dat gebeurt, hebben we een groot probleem.

Wat is nodig om de toename te stoppen?

Om de toename van gonorroe tegen te gaan, is het belangrijk om in te zetten op preventie en bewustwording. Seksuele voorlichting moet een integraal onderdeel zijn van het onderwijs, waarbij jongeren worden geïnformeerd over SOA's, veilige seks en het belang van regelmatige controles.
Daarnaast moeten gezondheidsinstanties en organisaties samenwerken om toegankelijke en betaalbare test- en behandelingsmogelijkheden aan te bieden.

Het is ook belangrijk om de rol van datingapps en online ontmoetingsplatforms te erkennen. Deze platforms kunnen een positieve bijdrage leveren door veiligheidsrichtlijnen en informatie over SOA's te verstrekken aan hun gebruikers. Door samen te werken met gezondheidsinstanties kunnen ze een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de bewustwording en het bevorderen van veilige seksuele praktijken. Condoomgebruik zou een gemakkelijker gespreksonderwerp moeten zijn. Het is belangrijk dat je met elkaar durft te praten over seksualiteit, en wat je wel en niet wilt. Laat je allebei testen voor je zonder condoom gaat vrijen, en maak dat bespreekbaar.

Conclusie:

De toename van gonorroe is een zorgwekkende trend die aandacht en actie vereist. Door middel van seksuele voorlichting, bewustwording en samenwerking tussen gezondheidsinstanties en online platforms kunnen we de verspreiding van gonorroe en andere SOA's tegengaan.

Wil jij je laten testen op gonorroe? Bij SoaZorg kun je snel en anoniem terecht. Met onze laboratoriumtest heb je met 2 werkdagen de uitslag, en als je het nog sneller wilt kun je gebruik maken van onze sneltest. In dat geval weet je al binnen 2 uur waar je aan toe bent. 

Afspraak maken bij SoaZorg