Single en een SOA, wat nu?

Vrij als een vogeltje, doen en laten wat je wilt en misschien zelfs spannende nieuwe ervaringen opdoen, het kan allemaal als je single bent! Genieten van de vrijheid en alles wat daarbij komt kijken is iets waar je van kunt genieten als je geen vaste, monogame, relatie hebt. Maar wat nu als je als single per ongeluk een SOA oploopt?


Iemand met wie je een one-night-stand had of een tijdelijke date, kan je zomaar eens inlichten dat er kans is dat je een SOA hebt opgelopen. Het is verstandig om zo’n waarschuwing serieus te nemen en je te laten testen, om problemen te voorkomen, ook als je geen klachten ervaart. Ervaar je na onbeschermd seksueel contact wél klachten, dan is het sowieso een goed idee om een SOA-test aan te vragen bij de huisarts, GGD of een privékliniek zoals SoaZorg Bunnik.


Wat is een SOA precies?

Een seksueel overdraagbare aandoening, oftewel een SOA, kan ontzettend vervelend zijn. Symptomen van een SOA zijn bijvoorbeeld wratjes, griep en pijn bij je genitaliën of in je onderbuik. Maar ook als je geen klachten hebt is het mogelijk dat je een SOA hebt opgelopen. Een SOA ontstaat door het overdragen van een virus of bacterie die zich in de slijmvliezen nestelt. Slijmvliezen bevinden zich in je mond, keel, anus, vagina en penis. Je kunt dus een SOA oplopen wanneer deze gebieden direct contact met elkaar kunnen maken. Welke SOA via welk gebied overdraagbaar is, is verschillend. Niet alle SOA’s veroorzaken direct merkbare klachten, maar kunnen op lange termijn wel problemen veroorzaken. Bovendien is er kans dat je een SOA doorgeeft zonder dat je het weet, omdat je geen klachten hebt.


Hoe doe je een SOA test?

Als je denkt dat je een SOA hebt kun je online of telefonisch een afspraak maken bij de huisarts, GGD of een privékliniek zoals SoaZorg Bunnik. Tijdens zo’n test kan het zijn dat er een uitstrijkje, bloed of urine wordt afgenomen. Het ligt aan de besmette plek (keel, genitaliën, anus) en de mogelijke SOA, welke vloeistoffen getest worden. De arts zal daarom eerst een gesprek met je aangaan over je seksleven en je eventuele klachten. Op die manier wordt bepaald welke test op welke plaats moet worden afgenomen. Na het verzamelen van het monster gaan specialisten in een lab onderzoeken of je inderdaad positief test op een SOA. Wanneer dat het geval is dan zal er samen met de arts een behandelplan worden opgesteld. 

Afspraak maken bij SoaZorg

Kan ik seks hebben als ik een SOA heb?

Als je een SOA hebt is het onverstandig om seksueel contact te hebben, omdat de kans enorm groot is dat je de SOA doorgeeft. Het is daarom verstandig om ook tijdens de behandeling en eventueel in de weken erna geen seks te hebben. Zo voorkom je dat je anderen besmet met de SOA én dat je zelf misschien opnieuw wordt besmet. Een tijdje afzien van seks en je medicatie afmaken is de snelste manier om van je SOA af te komen. Met het advies om geen seks te hebben wordt niet alleen seks met penetratie bedoeld, maar ook orale seks. Nadat je door je behandelend arts weer volledig gezond bent verklaard is je seksleven weer van jou. Door een condoom of een beflapje te gebruiken,  verklein je  de kans dat je nogmaals een SOA oploopt.


Hoe maak ik SOA’s bespreekbaar?

Misschien vind je het lastig om over seks te praten en voelen SOA’s helemaal uit den boze. Je voelt je ongemakkelijk bij het onderwerp of vind het maar lastig in te schatten hoe iemand zal reageren. Een SOA is niets om je voor te schamen, een groot deel van de Nederlandse bevolking komt er tenminste één keer mee in aanraking. In de meeste gevallen zijn de SOA’s gemakkelijk en relatief snel te behandelen. Toch ligt er helaas een taboe op het onderwerp waardoor het minder makkelijk bespreekbaar is. Dit is jammer, want juist door het vóór de seks over SOA’s te hebben, kun je voor jezelf bepalen of je het veilig vindt seks te hebben met deze persoon.


Wellicht onverwacht, maar de kans is groot dat wanneer jij over SOA’s begint, de ander opgelucht reageert. Zo hoeft je (potentiële) bedpartner het gesprek niet te beginnen. Het kan ook zijn dat je op onbegrip of ongeduld stuit. Dat is lastiger om mee om te gaan, maar onthoud dat de keus aan jou is of je het bed wilt delen met deze persoon. Vragen om het gebruik van een condoom of beflapje tijdens seks is een heel normaal verzoek en als er met onwil op wordt gereageerd staat het je vrij om alsnog ‘nee’ te zeggen. Het gaat tenslotte om de bescherming van je gezondheid (en die van je bedpartner) en in een deel van de gevallen ook om preventie van zwangerschap. Genoeg redenen om standvastig te zijn in je keuze. Ook zonder verontschuldigingen of extra uitleg. 


Dus, single en een SOA, wat nu? 

Als je toch een SOA hebt opgelopen zet je jouw eigen gezondheid en die van je bedpartner(s) voorop door je te laten behandelen en de partner(s) in te lichten. Misschien is dat even een ongemakkelijk gesprek, maar uiteindelijk is het voor iedereen het beste. Na de behandeling en het inlichten van je bed-partner(s)kun je weer volop genieten van je single bestaan, en tevreden zijn over de verantwoordelijkheid die je hebt genomen? 

Afspraak maken bij SoaZorg