Je bent met iemand aan het daten. Alles voelt nieuw, ongemakkelijk, spannend en leuk. Langzaam groeien jullie naar elkaar toe en je vermoedt: dit zou wel eens verder kunnen gaan dan een korte date. Op dat moment zijn er een aantal vragen die gesteld moeten worden, die niet altijd even makkelijk zijn. Want iemand vragen stellen over SOA’s, schrikt dat niet af?
Seks en daten
Iedereen date weer op een andere manier. De een wil het rustig aandoen, de ander loopt meteen hard van stapel. Sommige mensen willen iemand eerst echt leren kennen voordat er gedacht wordt aan seks, een ander begint liever met fysiek contact. Sommige mensen overdenken maandenlang, anderen blijven lange tijd verlegen en weer een ander zegt direct waar het op staat zonder erover na te denken. Het kan goed zijn dat je tijdens het daten veel verschillende types en opinies over seks tegenkomt, totdat je toch echt die ene ontmoet hebt.
Tijd voor een relatie
Na een aantal weken of maanden daten met dezelfde persoon, voelen jullie misschien dat het tijd is om wat jullie hebben, een relatie te noemen. Een woord dat bij veel mensen allerlei ideeën en emoties oproept, van angst tot vreugde. Voordat je jezelf vol in een relatie stort, zijn er misschien vragen die nog beantwoord moeten worden. Over geld, toekomstdromen, polyamorie én over SOA’s.
Ongemakkelijk vraag 1: heb je ooit een soa gehad?
Seks is en blijft voor veel mensen een taboe om over te praten. Dat wat in de slaapkamer gebeurt hoeft daarbuiten niet besproken te worden, toch? Toch is het verstandig om inzicht te krijgen in het seksleven dat je toekomstige partner al achter de rug heeft én of SOA’s daar een onderdeel van waren. Het gaat hier namelijk niet alleen over de gezondheid de ander, maar ook over die van jou. Het lijkt een gênant gesprek, maar de kans is groot dat de ander juist heel blij is dat je erover begint. Het opent deuren naar eerlijkheid, vertrouwen en het comfortabel zijn met ongemak tussen jullie twee. Geen slecht idee dus om even het bloed naar je wangen te laten stijgen en het er toch over te hebben.
Ongemakkelijke vraag 2: zullen we een SOA-test doen?
Deze vraag is óók relevant als jullie beide nooit een SOA hebben gehad, voor zover jullie weten. Je kunt namelijk een SOA bij je hebben, zonder daar ooit klachten van gehad te hebben. Door aan het begin van je relatie allebei een SOA-test af te nemen, weet je zeker dat je niets overdraagt (of al overgedragen hebt). Als uit de test blijkt dat jullie beiden SOA-vrij zijn, vrijt dat toch een stuk lekkerder. Als je naast een condoom ook andere betrouwbare anti-conceptiemiddelen gebruikt, kan je dan zonder condoom gaan vrijen.
Klik hier om direct een (anonieme) SOA-test te boeken.
Ongemakkelijke vraag 3: heb je ooit nagedacht over kinderen?
Nog zo’n ingewikkelde vraag om op tafel te leggen. Maar ook een vraag die best gesteld mag worden. Het is een opening naar een gesprek over een eventuele gedeelde toekomst. Als de een zegt absoluut nooit kinderen te willen, terwijl de ander niets liever wil, dan is het niet onbelangrijk om hier op tijd achter te komen. Dat betekent niet dat jullie meteen aan baby’s en luiers moeten beginnen, maar wel dat het een gezamenlijke toekomstvisie kan beïnvloeden. Je weet het niet zolang je het er niet samen over hebt. Gooi de vraag in de lucht zodra je er zeker genoeg van bent dat je de antwoorden van de ander écht kunt ontvangen en wilt horen.
Ondanks de onbehagelijke gevoelens die je mogelijk hebt tegenover deze onderwerpen, is het belangrijk het erover te hebben voordat je in een relatie stapt.