Genitale wratten: hoe gaat de behandeling ervan in zijn werk?
Op een dag begint je geslachtsdeel te jeuken. En al gauw begint het ook pijn te doen. Je kijkt er eens goed naar en ontdekt allemaal kleine wratjes. Hoe kom je hier nou aan?
Wat zijn genitale wratten?
Genitale wratten zijn het gevolg van een specifiek virus, namelijk HPV. Misschien heb je hier eerder van gehoord. Meisjes (en ook jongens vanaf 2021) worden tegenwoordig namelijk voor HPV gevaccineerd . Maar ook mogen vrouwen vanaf hun 30 e zich om de 5 jaar laten testen op HPV.
De reden voor deze maatregelen is dat bepaalde HPV-soorten baarmoederhals- en anuskanker kunnen veroorzaken. En ook al heb je alleen maar veilige seks, tóch draagt bijna elke Nederlander het HPV-virus bij zich. Gelukkig merken de meeste mensen daar niks van.
Maar nu bestaan er dus verschillende soorten HPV. En 1 soort daarvan zorgt voor genitale wratten. De eerder genoemde vaccinatie helpt daar helaas niet tegen. Genitale wratten kun je dus alsnog krijgen, vooral door onbeschermde seks.
Symptomen van genitale wratten
Veel mensen merken dus niets van het HPV-virus in hun lichaam. En daarom krijgt ook niet iedereen genitale wratten. Het is dus heel goed mogelijk dat je helemaal geen symptomen ziet, maar toch besmet bent. Het gevaar is dan wél dat jij een ander mogelijk besmet en diegene wél genitale wratten krijgt.
Hoe herken je genitale wratten?
- Je hebt jeuk of pijn bij je geslachtsdeel of anus
- Je ziet kleine wratjes bij je geslachtsdeel of anus
- Deze wratjes zijn roze, lichtrood of grijsachtig wit
Bij sommige mensen zijn de genitale wratten trouwens niet zichtbaar. Zij hebben deze wratjes dan bijvoorbeeld in de vagina, anus of op de baarmoedermond.
Hoe kom je aan genitale wratten?
In de meeste gevallen kun je genitale wratten krijgen als je onbeschermde seks hebt met iemand. Als je sekspartner besmet is met HPV, dan kun jij ook besmet raken door contact met:
- de geslachtsdelen zelf;
- de anus;
- het gebied rondom de geslachtsdelen en anus.
Maar let op : ook is er besmettingsgevaar via de vingers als je net een besmet gebied aanraakte!
Daarnaast kun je ook genitale wratten krijgen als je een besmette handdoek gebruikt of andermans ondergoed aantrekt. Kijk dus uit hiervoor.
Hoe behandel je genitale wratten?
Gelukkig is er ook goed nieuws! In de meeste gevallen hoef je er namelijk niks tegen te doen. De genitale wratten gaan vanzelf weer weg. Wel kunnen ze altijd weer terugkomen. Het virus blijft namelijk in je lichaam.
Toch kun je heel erg last hebben van de genitale wratten. Het jeukt misschien verschrikkelijk, of het doet erg pijn. Helaas schamen heel wat mensen zich er ook voor, terwijl dat helemaal niet nodig is! Heel wat Nederlanders zijn namelijk drager van het HPV virus dat deze wratjes veroorzaakt.
Natuurlijk begrijpen we dat je niet met de klachten wil blijven rondlopen, het duurt namelijk soms wel 2 jaar voordat ze helemaal verdwijnen. Daar wil je waarschijnlijk niet op wachten. Daarom kun je er zeker direct wat aan doen: de huisarts kan de wratten bijvoorbeeld met een speciaal middel aanstippen. Zo ben je er sneller vanaf.
Trouwens, er bestaat wel een HPV-vaccinatie tegen genitale wratten. Maar deze zul je zelf moeten betalen. Vraag hiernaar bij onze arts-seksuoloog Judith Price . Zij vertelt je er alles over wat je wilt weten. Maar ook voor andere vragen over genitale wratten kun je natuurlijk bij haar terecht.
Wil je nu meteen van je genitale wratten af?
Bij SoaZorg Amstelveen & Bunnik kun je direct terecht voor het professioneel behandelen van je genitale wratten. Wij gebruiken hiervoor een effectieve aanstipvloeistof.
Ook kun je dus bij onze arts-seksuoloog of verpleegkundige terecht met al je vragen over genitale wratten. Jullie kunnen dan overleggen hoe je het beste om kunt gaan met deze soa in de toekomst.
Het prettige van onze behandeling is dat het volledig anoniem is. Bovendien is er geen wachtlijst , dus je kunt nu onmiddellijk bij ons terecht! Maak daarvoor zelf online een afspraak . Dan verlossen wij je zo snel mogelijk van je jeuk, pijn en andere HPV-klachten.