Chlamydia behandelen

In de blogs Wat is chlamydia en hoe kom ik hieraan? & Symptomen van chlamydia las je al een heleboel belangrijke informatie over chlamydia. Zo las je hoe je deze chlamydia trachomatis-bacterie kunt oplopen; welke symptomen chlamydia kan veroorzaken; dat veel vrouwen er helemaal geen klachten door krijgen; én waarom het zo belangrijk is dat je chlamydia altijd laat behandelen. 

In deze blog gaan we wat verder in op de behandeling van chlamydia, welke medicatie je hier tegen inneemt, en hoe lang de behandeling van chlamydia ongeveer duurt.

Hoe behandel ik chlamydia?

Als je onveilige seks had en je denkt dat je misschien chlamydia opliep, dan wacht je eerst 2 weken. Pas na 2 weken is het namelijk goed te testen of je het hebt of niet. Heb in die 2 weken tot de test natuurlijk wel alleen maar veilige seks. Dan weet je zeker dat je niemand besmet mocht je later positief testen op chlamydia.

Gesprek met de soa-behandelaar

Op het moment dat je een chlamydiatest doet, vindt er altijd eerst een kort interview plaats. De behandelaar stelt je dan een aantal vragen op 3 gebieden, namelijk:

  1.  Je seksleven. Bijvoorbeeld: ‘Heb je onbeschermde seks gehad in het afgelopen half jaar?’ of ‘Met hoeveel bedpartners heb je de afgelopen maanden onveilige seks gehad?’

  1.  Mogelijke symptomen van chlamydia. Bijvoorbeeld: ‘Heb je pijn, bijvoorbeeld in je buik of tijdens het plassen?’ of ‘Komt er andere afscheiding uit je vagina dan je normaal gesproken gewend bent?’

  1.  De vraag of je binnen een risicogroep valt. Bijvoorbeeld of je jonger bent dan 25 jaar, of dat een bedpartner je waarschuwde dat hij/zij chlamydia blijkt te hebben en jij dus mogelijk besmet bent. Soms kom je namelijk voor een test bij de GGD in aanmerking.

De chlamydia soa-test

Na het interview krijg je de chlamydia soa-test. Welke test je precies voor chlamydia krijgt, hangt ervan af of je een man of vrouw bent. 

Bij mannen onderzoekt men vaak alleen de urine. Je kunt zelf al wat ochtend urien opvangen, of je krijgt van de behandelaar een speciaal urinepotje waar je je plas op de toilet even in opvangt. Deze lever je vervolgens weer in.

Bij vrouwen maakt de behandelaar over het algemeen een vaginaal uitstrijkje. Of soms mag je dat uitstrijkje ook zelf doen als je dat prettiger vindt. Dan krijg je een speciaal wattenstaafje mee waarmee je wat slijmvlies uit je vaginaal veegt. 

In sommige gevallen kan chlamydia ook in de keel zitten. Mocht dat misschien bij jou het geval zijn, dan wordt er ook wat vocht uit je keel gehaald met een wattenstaafje. 

Welke medicatie neem ik tegen chlamydia?

Als de uitslag aangeeft dat je besmet bent met chlamydia, dan krijg je er medicatie voor. En gelukkig is chlamydia heel eenvoudig te genezen! Je bent er dus zo weer vanaf. 

Welke chlamydia medicatie je krijgt? Heel simpel: antibiotica. Dit doodt de chlamydia trachomatis-bacterie.

Vaak is de behandeling slechts 1 keer 2 tabletten.


Echt waar: 2 tabletten en klaar!


Mocht je overigens ook chlamydia in je anus kunnen hebben, dan duurt het antibioticakuurtje wel wat langer, namelijk een week. Bij vrouwen kiezen we daar meestal voor, omdat de chlamydia bacterie gemakkelijk van de vagina naar de anus kan komen, ook als je geen anale seks hebt gehad. 

Let op: nadat je de pillen slikt, ben je nog wel een week besmettelijk. Heb dan dus nog wel beschermde seks! Daarnaast werken de pillen alleen tegen deze chlamydiabesmetting en beschermen ze niet tegen het oplopen van een volgende besmetting.. Je kunt na je genezing dus wel weer opnieuw besmet raken met chlamydia. 

Als je chlamydia niet behandelt

Chlamydia is dus heel eenvoudig te genezen. En dat is eigenlijk best tegenstrijdig, omdat als je chlamydia niet op tijd behandelt, de medische gevolgen gek genoeg best ernstig kunnen zijn. Als vrouw  kun je bijvoorbeeld onvruchtbaar worden of ontstekingen krijgen in bijvoorbeeld de eileiders of het bekkengebied. Dit komt maar in een heel klein percentage van de gevallen voor, maar het kan voor veel verdriet zorgen. En als man kun je bijvoorbeeld ook fikse ontstekingen oplopen in je bijballen of prostaat. 

Zo zie je maar: je gewoon even op tijd laten behandelen voor chlamydia (met dus 2 simpele pilletjes) en er is weinig meer aan de hand. 

SoaZorg Amstelveen & Bunnik

Bij SoaZorg doe je simpel en snel een chlamydiatest. Je kunt er meteen terecht (dus ze hebben geen wachtlijsten), je doet de soa-test gewoon anoniem als je dat fijner vindt, én een afspraak is zo gemaakt. Klik daarvoor op onderstaande button en plan je afspraak zelf online in:

Afspraak maken bij SoaZorg