Wijzen mijn klachten op een SOA?
Je hebt een gezellige en spannende avond gehad met je partner of een wildvreemde die je die avond had ontmoet. Zó spannend, dat je in het heetst van de strijd besloot om de condoom maar achterwege te laten. Achteraf gezien niet zo handig, zeker nu je vreemde klachten ervaart. Je vraagt je af: ‘Heb ik een SOA?’.
Helemaal geen rare vraag en juist een verantwoorde gedachte om te hebben. Als je een SOA hebt wil je er niet mee rond blijven lopen, voor je eigen gezondheid en die van anderen. Dan is het maar beter om te weten of je SOA-vrij bent of niet. De beste manier om daarachter te komen is om een test af te nemen, omdat je niet áltijd klachten krijgt van een SOA. Je kunt een test laten afnemen bij de huisarts, GGD of (anoniem) bij SoaZorg Bunnik.
Direct een afspraak maken voor een SOA test
Als je wél klachten hebt, zijn dit de klachten die best weleens op een SOA kunnen wijzen. Nogmaals, geen klachten betekent niet hetzelfde als geen SOA.
Hoe kun je besmet raken met een SOA?
Een SOA is een ‘seksueel overdraagbare aandoening’, wat betekent dat je het kunt oplopen als je onbeschermde seks hebt. Dat betekent zonder condoom of beflapje deelnemen aan orale seks, penetratie van de vagina of anus, het delen van seksspeeltjes en ook het met de handen aanraken van elkaars intieme zones. Ook zijn er SOA’s die je kunt oplopen door besmet beddengoed, zoals schurft of genitale wratten. Ook bij aanraking van besmet bloed kun je een SOA oplopen, dat is het geval bij Hepatitis B en HIV. Het besmette bloed moet dan wel eerst in aanraking komen met jouw bloed, anders wordt de ziekte niet overgedragen. Dit kan gebeuren door het gebruik van een geïnfecteerde naald. Een andere manier waarop SOA’s, helaas, overdraagbaar zijn, is van moeder op baby via de moedermelk. Dit geldt bijvoorbeeld voor HIV, Hepatitis B en Syfilis. In Nederland wordt een zwangere vrouw daarom altijd getest op SOA’s.
Als je één van deze situaties hebt meegemaakt, is de kans dus al groter dat je klachten wijzen op een SOA.
Online een afspraak maken bij SoaZorg Bunnik of Amstelveen
Welke klachten wijzen op een SOA?
SOA’s gaan niet altijd direct gepaard met klachten, waardoor ze lang onopgemerkt kunnen blijven. Vervelend, want ondertussen kunnen ze wel schade aanrichten of zich op een onverwacht moment manifesteren. Toch zijn er ook symptomen die kunnen wijzen op een SOA, die klachten verschillen tussen mannen en vrouwen. Als een man ineens witte afscheiding heeft vanuit de penis dan is dit een indicatie dat er iets mis is, terwijl dat bij de vrouw maar net afhangt van de kwaliteit van de afscheiding. Het is normaal voor een vrouw om gedurende haar cyclus vaginaal vocht te verliezen, maar als dit vocht een rare kleur of geur heeft, is er wél iets aan de hand. Het hebben van afscheiding kan dus een symptoom zijn van een SOA.
Mogelijke symptomen die wijzen op een SOA:
- Vaginaal vocht met een abnormale kleur, geur of textuur
- Afscheiding uit de penis
- Jeuk or irritatie aan de genitaliën of anus
- Pijn in de onderbuik
- Genitale wratten
- Beestjes in de genitaliën (schaamluis)
- Branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen
- Pijn tijdens de seks
- Bloedingen tijdens of na de seks
- Bloedingen tussen twee menstruaties door
- Bloed in de ontlasting
- Bloed verliezen na de overgang
- Griepverschijnselen en koorts
Een behoorlijke uiteenlopende reeks aan symptomen dus die niet allemaal altijd op een SOA wijzen, maar bij vermoedens een extra aanwijzing leveren.
Hoe weet ik of ik een SOA heb?
Misschien ervaar je één of meer van bovenstaande klachten, maar heb je geen idee of die op een SOA wijzen of niet. De kans is groot dat een dergelijke klacht te maken heeft met een SOA wanneer je onbeschermde seks hebt gehad, in aanraking bent geweest met (mogelijk) besmet bloed of besmet beddengoed hebt aangeraakt. Als je geen klachten ervaart maar één van voorgaande gevallen gaat voor jou op, is de kans nog steeds zeer aanwezig dat je een SOA hebt.
Als je het vermoeden hebt dat je weleens een SOA opgelopen kunt hebben, is het devies dus: testen! Zeker als een waarschuwing hebt gehad van een bedpartner. Als iemand waarmee je intiem bent geweest een SOA bij zichzelf ontdekt en jou aanraadt om je ook te laten testen moet je dat zeker doen.
Ik wil een afspraak maken voor een SOA test
Advies
Het is vrij lastig om zelf te bepalen of je een SOA hebt of niet, zeker als je helemaal geen klachten hebt. Maar bij het minste vermoeden is het advies echt om je te laten testen. Dan weet je honderd procent zeker of je een behandeling nodig hebt of niet. Het is voor jouw gezondheid en die van je bedpartner(s) belangrijk om het zekere voor het onzekere te nemen, dan slaapt iedereen weer met een gerust hart.