Wat is herpes?

Wat is herpes, en hoe kom ik er aan?

Heb jij onbeschermde seks gehad? En heb je nu een pijnlijk, branderig gevoel bij je geslachtsdelen en zie je kleine blaasjes? Dan zou je heel goed herpes kunnen hebben. Wat is herpes precies? Hoe loop je dat op, en hoe kun je het voorkomen? Kun je er ook weer vanaf komen? En hoe kom je erachter of het echt herpes is?

De oorzaak van herpes

Herpes wordt door het humaan herpes simplex virus,  type I of II, veroorzaakt. Het is een virus wat veel voorkomt. Het is hetzelfde virus waar je ook een koortslip van krijgt.

Hoe loop je herpes op?

Je krijgt herpes door onbeschermde seks te hebben met iemand die het virus heeft. Het is erg besmettelijk. Je kan het zelfs met je vingers overdragen. Raak je een herpesblaasje aan, en wrijf je vervolgens in je oog, dan kan het daar ook een ooginfectie geven.

In de blaasjes van een koortslip zit ook herpes-virus. Als je een koortslip hebt, kan je het door beffen of pijpen overdragen naar de geslachtsdelen van je partner.

Ook kun je het virus als je een koortslip hebt met de hand van de mond naar de geslachtsdelen overbrengen.

Soms heeft iemand geen klachten, maar wel herpes. De plekjes zitten dan bijvoorbeeld in de vagina of in de plasbuis, en zijn niet te zien. Je kunt de herpes dan doorgeven zonder het te weten. Als je klachten hebt is de kans dat je het overdraagt wel groter.

Hoe kun je herpes voorkomen?

Je kunt niet voor 100% voorkomen dat je herpes krijgt, maar je kan de kans wel aanzienlijk verkleinen:

  • Gebruik een condoom, zeker als je meerdere partners hebt. Dit geldt voor anale, vaginale en orale seks.
  • Wacht met seks hebben als iemand duidelijke klachten van herpes heeft tot de klachten verdwenen zijn.
  • Heb geen seks als je zelf op dat moment klachten door herpes hebt.
  • Laat je niet pijpen of beffen door iemand die een koortslip heeft.
  • Bef of pijp iemand niet als je zelf een koortslip hebt.
  • Let op dat je herpes niet doorgeeft met je vingers: raak geen blaasjes of plekjes aan.
  • Was je handen goed met zeep als je de plekjes toch hebt aangeraakt.

Hoe weet je of het echt herpes is?

Bij herpes zie je vaak kleine blaasjes of rode plekjes. Vooral een eerste herpes infectie kan heel erg pijnlijk en branderig zijn. Je kunt er dan ook echt ziek van zijn, en koorts hebben.

De klachten ontstaan vaak ongeveer een week nadat je de herpes infectie hebt opgelopen.

Vaak kan de de dokter door alleen maar te kijken al zien of het om een herpes infectie gaat. Als je het helemaal zeker wilt weten, kan je een uitstrijkje van het vocht van zo’n blaasje laten maken. In het laboratorium wordt dan onderzocht of het inderdaad herpes is.

Ook kun je in je bloed laten onderzoeken of je herpes bij je draagt. Het is de vraag hoe zinvol dat is. Als jij wel eens een koortslip hebt gehad zal je bloedtest op herpes al positief zijn.

Kan herpes genezen?

Als je het herpes virus eenmaal hebt opgelopen blijf je het altijd bij je dragen. Dat betekent gelukkig niet dat je er altijd last van houdt.

Bij een eerste infectie zie je vaak dat iemand flink ziek is en veel klachten heeft. Na ongeveer 3 weken drogen de blaasjes in, en lijkt het virus verdwenen te zijn.

Wanneer je weerstand vermindert, kan het herpes virus echter weer opspelen, en kunnen er weer nieuwe blaasjes en klachten ontstaan. Meestal heb je er dan veel minder last van dan bij de eerste keer. Ook verdwijnen de klachten bij een tweede en volgende keer sneller.

Zijn er medicijnen tegen herpes?

Zoals gezegd blijf je het herpes virus altijd bij je dragen als je het eenmaal opgelopen hebt. Er bestaan geen medicijnen die het weg kunnen laten gaan.

Wel kan de dokter je medicijnen voorschrijven om het virus te onderdrukken als je veel klachten hebt. Vooral bij een eerste infectie kan dat erg prettig zijn.

Voor de pijnklachten kan je ook paracetamol innemen. De blaasjes kun je met een indrogende crème, bijvoorbeeld zinksulfaat crème, insmeren.

Is het gevaarlijke als ik herpes niet laat behandelen?

Een herpes infectie gaat meestal vanzelf over. Als je weinig of geen klachten hebt, hoef je er niet mee naar de huisarts.

Dit is anders als je aan het eind van je zwangerschap zit. Ben jij 34 weken of meer zwanger en heb je een herpes uitbraak? Waarschuw dan altijd je arts of verloskundige. Er wordt dan gekeken of het nodig is om een keizersnede uit te voeren. Daarmee wordt de kans veel kleiner  dat je jouw baby besmet. Voor pasgeborenen is herpes namelijk wel gevaarlijk.

Moet ik een SOA test doen als ik herpes heb?

Als je herpes hebt opgelopen door een onveilig seksueel contact, is het natuurlijk goed mogelijk dat je ook een andere SOA hebt opgelopen. Het is dan ook verstandig om je daarop te laten testen. Bij SoaZorg in Utrecht kan dit meestal dezelfde dag nog helemaal anoniem.

Afspraak maken bij SoaZorg