Een SOA test afnemen, zo doe je dat!
Misschien loop je rond met een angst en onzekerheid: je bent bezorgd dat je een SOA hebt opgelopen en weet niet goed wat je moet doen. Je durft niet naar de huisarts te gaan met zo’n beladen onderwerp als een SOA. Gelukkig zijn er ook andere wegen om een SOA test te laten afnemen. In dit artikel lees je hoe dat in zijn werk gaat.
Een afspraak maken voor een SOA test
Het begint allemaal met het maken van een afspraak bij een specialist, zoals bij SoaZorg. Je boekt eenvoudig online een afspraak, wat helemaal anoniem kan als dat je wilt. Ook tijdens de hele testprocedure is het mogelijk om anoniem te blijven. Na het maken van een afspraak kun je terecht op de door jou gekozen datum. Je hebt dan een kort gesprek met de arts over je seksleven en eventuele symptomen die je ervaart. Aan de hand daarvan bepalen we op welke plekken op je lijf we de SOA test afnemen en op welke SOA’s je getest wilt worden.
Het afnemen van een SOA test
Na het gesprekje met de arts of verpleegkundige vindt het onderzoek plaats. Afhankelijk van de SOA’s waarop je getest wordt kan het onderzoek bestaan uit een bloed, urinemonster en/of een uitstrijkje. Welke van deze testen je nodig hebt wordt bepaald aan de hand van het gesprek met de specialist en de mogelijke symptomen die je hebt.
De SOA bloedtest
Wanneer er getest moet worden op HIV, hepatitis B of syfilis vindt er een bloedonderzoek plaats. Er worden dan een buisje bloed bij je afgenomen. Er wordt dan met een naald geprikt aan de binnenkant van je elleboog, waardoor het buisje zich vult met jouw bloed. Het bloed wordt vervolgens in een lab onderzocht op SOA’S.
Het SOA urinemonster
Soms wordt er ook een urinemonster afgenomen. Je wordt dan gevraagd om in een klein potje te plassen en dit in te leveren bij de specialist. Meestal wordt gevraagd om de ochtendurine zodat de urine goed geconcentreerd is. Dat maakt het urineonderzoek beter mogelijk. Ben je in de ochtend vergeten je plas op te vangen en word je in de middag getest? Zorg dan dat je tenminste één tot twee uur niet hebt geplast zodat je tijdens de afspraak naar het toilet kunt (een potje wordt dan meegegeven) om zodoende een monster te verzorgen.
Het SOA uitstrijkje
Vooral voor mannen klinkt een uitstrijke waarschijnlijk niet als muziek in de oren, maar niets te vrezen! Een uitstrijkje vindt bij mannen alleen plaats in de keel of anus, en alleen als je daar risico gelopen hebt. Dit gebeurt dan met een speciaal wattenstaafje waarmee het mogelijk besmette weefsel wordt afgenomen. Voor vrouwen kan het ook gaan om een vaginaal uitstrijkje, wanneer dat het geval is dan wordt het (slijm)weefsel uit de vagina afgenomen. Ook dit gebeurt met een speciaal wattenstaafje dat de vagina wordt binnengebracht om zo een monster te kunnen nemen. Dit gebeurt onder andere bij kans op gonorroe of chlamydia.
Klik hier om direct een afspraak in te plannen voor een SOA test
Je bent klaar met de SOA test, wat gebeurt er nu?
Nadat de SOA test is afgenomen staat je nog maar één ding te doen: wachten. Bij SoaZorg in Bunnik en Amstelveen krijg je de uitslag meestal al binnen één tot twee werkdagen. Dit in tegenstelling tot de huisarts, die er doorgaans ongeveer een week over doet en de GGD, waar je soms wel tot twee weken moet wachten op de uitslag.
Zodra je de uitslag hebt, wordt er gekeken of er een behandeling nodig en mogelijk is. Wanneer de test negatief terug komt is er niets aan de hand en ben je SOA vrij, maar wanneer deze een positieve uitslag heeft moet er actie ondernomen worden. Samen met de arts wordt dan besloten wat het beste behandelplan is voor de SOA die je hebt opgelopen.
Onthoud dat je je nooit hoeft te schamen voor een SOA en dat de arts en verpleegkundige dagelijks in aanraking komen met SOA’S. Als je test positief terugkomt is dat dus geen reden voor schaamte, maar om blij te zijn met de keuze dat je je hebt laten testen: je hebt juist gehandeld. Nu weet je tenminste dat er iets mis is, wat er mis is en hoe het opgelost kan worden. Vind je het toch erg lastig om erover te praten, dan heeft de arts daar alle begrip voor.