Je geslachtsdeel is iets intiems. Als je daar dan klachten hebt, dan voelt dat extra vervelend. Want je wilt aan de ene kant dat je klachten zo snel mogelijk weggaan. Maar aan de andere kant durf je misschien ook niet zo goed naar de dokter hiermee.
Want mogelijk schaam je je voor een eventuele soa. Of je hele familie heeft dezelfde huisarts, waardoor het nu wat ongemakkelijk voelt. Of je bent een vrouw en jouw huisarts een man, wat je bij zulke soa-klachten niet prettig vindt. Of misschien vraag je je af hoeveel ervaring jouw huisarts heeft met soa’s behandelen?
Wat de reden ook is, het is heel begrijpelijk als je je liever anoniem wilt laten testen. En daarom krijg je nu meteen het goede nieuws: je anoniem laten testen op een soa is zeker mogelijk!
Hoe doe je een anonieme soatest?
Er zijn 3 mogelijkheden: een soa-thuistest, de GGD of SoaZorg Utrecht & Bunnik.
Soa-thuistest
Een soa-thuistest doe je, zoals de naam al zegt, zelf thuis. Je hebt testen waarbij je de uitslag direct af kunt lezen. Maar ook zijn er testen die je opstuurt naar een lab. Deze analyseert vervolgens het besmette weefsel voor je. De uitslag krijg je dan later van ze terug. Zulke soa-thuistesten klinken waarschijnlijk als een geweldige oplossing om anoniem te blijven.
Tóch zit hier helaas wel een addertje onder het gras: soa-thuistesten zijn namelijk niet 100% betrouwbaar. Er bestaat dus een grote kans dat de thuistest zegt dat je soa-vrij bent, maar dat later blijkt dat die uitslag niet klopt. En dan loop je misschien al té lang rond met een ernstige soa.
Thuistesten zijn dus absoluut geen vervanging van een professionele arts! Het is echt belangrijk dat je je daar bewust van bent: het gaat wel om je gezondheid.
Als je meer wilt weten over zulke thuistesten, lees dan onze speciale blog hierover .
GGD
Bij de GGD kun je je anoniem laten testen op een soa. Dit betekent dat zij je huisarts of zorgverzekering nooit vertellen dat je een soatest deed. Alle gegevens van jouw soatest blijft dus veilig bij hen.
Het nadeel van een soatest bij de GGD is wel dat je het zelf moet betalen. Alleen als je bijvoorbeeld jonger bent dan 25 jaar, kun je er gratis heen. De uitslag van je soatest duurt bovendien ook vrij lang: 2 weken erop moeten wachten is normaal.
SoaZorg Amstelveen & Bunnik
Bij SoaZorg Amstelveen & Bunnik kun je je ook volledig anoniem laten testen op een soa. Daarvoor kun je ook nog eens zelf online een afspraak maken. Het voordeel hiervan, in tegenstelling tot de GGD, is dat je de soatest meestal nog op dezelfde dag kunt doen. En de uitslag krijg je ook binnen 2 werkdagen.
Hoe zorgen zij er verder voor dat je anoniem blijft? Allereerst sturen zij, net zoals de GGD, ook geen informatie over jou naar je huisarts of zorgverzekering. Dat is ook niet nodig, omdat je de test zelf betaalt. Net zoals je dat ook voor een thuistest zou doen dus.
Daarnaast houdt de locatie je anoniem: SoaZorg Bunnik (vlakbij Utrecht) zit in een zelfstandig priaktijkgebouw, waar wij ook reizigersvaccinaties verzorgen. SoaZorg Amstelveen zit in een medisch centrum. Er zitten dus meerdere bedrijven en behandelaars daar. Denk aan coaches, fysiotherapeuten, een kliniek voor reizigersvaccinaties, en noem het maar. Daardoor weet niemand waarom jij daar bent en voor wie jij komt.
Heel anoniem allemaal, nietwaar? Dus wil je je ook zo anoniem mogelijk laten testen op een soa? Maak dan snel een online afspraak. Dat doe je gewoon eenvoudig hier: