De verschillen in soa-klachten tussen mannen en vrouwen
3 maanden geleden had je een tijdje regelmatig seks met iemand. Uiteindelijk is hier geen serieuze relatie uit gegroeid, maar jullie hadden zeker een leuke tijd samen. Maar vandaag belt deze persoon je plotseling weer. Je bent nieuwsgierig en neemt op. Helaas belt diegene je niet om gezellig te kletsen…
Integendeel, je voormalige sekspartner blijkt een minder leuke mededeling voor je te hebben:
“Ik blijk chlamydia te hebben. Daarom bel ik je, zodat je dat weet. Echt sorry, ik wist niet dat ik het had. En sowieso hadden we dus veilige seks moeten hebben. Maar daar hebben we achteraf niks meer aan. Anyway, er bestaat een grote kans dat ik jou besmet heb. Dus als ik jou was, zou ik me meteen laten testen”.
Dat is natuurlijk ontzettend balen! Een geslachtsziekte is ongetwijfeld het láátste waar je op zit te wachten. Maar wel fijn en ook dapper dat je sekspartner je belt hierover. Want dat was vast niet makkelijk voor hem of haar!
Maar wacht… je hebt helemaal geen soa-klachten. Dan kun je toch ook geen chlamydia hebben, of wel?
Geen klachten en toch een soa
De klachten van soa’s verschillen. Het zijn verschillende soorten geslachtsziektes, en daarom geven ze ook verschillende symptomen.
Maar ook is het zeker mogelijk dat je helemaal geen klachten hebt. Dus dat je wel een (ernstige) soa onder de leden hebt, maar niets merkt aan je gezondheid. Daarom is het altijd verstandig je te laten testen als je onbeschermde seks had. Dan ben je er meestal op tijd bij en kan de ziekte goed en makkelijk behandeld worden.
Geen klachten en toch een soa bij vrouwen
Een soa zonder klachten komt bijvoorbeeld regelmatig voor bij vrouwen met chlamydia. Het is dan ook de meest voorkomende soa. En tóch kan chlamydia uiteindelijk leiden tot onvruchtbaarheid.
Geen klachten en toch een soa bij mannen
Bij mannen geeft gonorroe soms geen enkele klacht. Dat zou je natuurlijk niet verwachten, aangezien gonorroe ook wel ‘de druiper’ als bijnaam heeft. Toch krijgt niet elke man afscheiding uit zijn penis hierdoor.
Symptomen van soa’s bij mannen en vrouwen
Behalve dat je misschien überhaupt geen symptomen ziet of voelt, kunnen de merkbare klachten ook nog weer eens verschillen tussen mannen en vrouwen! Hieronder vind je daarom de meestvoorkomende klachten in het algemeen én de klachten specifiek voor mannen of vrouwen.
Let op : het hoeft niet zo te zijn dat je al deze klachten hebt als je lijdt aan een soa. Misschien heb jij maar 1 symptoom, terwijl je sekspartner er wel 5 heeft. Dat verschilt per persoon.
Algemene soa-klachten bij mannen én vrouwen
- Griepachtige verschijnselen zoals koorts
- Wratten, bultjes, blaasjes of zweertjes (bij geslachtsdeel of anus)
- Jeuk (bij geslachtsdeel, anus of bilnaad)
- Het plassen doet pijn of voelt anders dan anders
- Pijn (geslachtsdeel, anus of in de onderbuik)
- Afscheiding of (slijmerig) bloed uit anus
- Huid en oogwit die geel verkleuren
Zie ook het artikel ‘Wat zijn de symptomen van een soa’ als je meer over de symptomen wilt lezen.
Soa-klachten bij vrouwen
- Bloedverlies tussen je menstruaties door
- Bloedverlies tijdens of na de seks
- Andere vaginale afscheiding dan normaal (andere kleur, geur en/of structuur)
- Rode en/of geïrriteerde vagina/schaamlippen
- Je hebt pijn tijdens de seks
Soa-klachten bij mannen
- Afscheiding uit de penis
- De balzak doet pijn of is gezwollen
- De lymfeklieren in de liezen zijn opgezet
Snel en anoniem een SOA test doen? SoaZorg Amstelveen & Bunnik
Sommige mensen schamen zich voor hun soa-klachten. En durven daardoor niet naar de huisarts. Ze zijn bang dat ze lijden aan een soa en willen niet dat iemand dat weet of ziet.
En dat begrijpen wij heel goed. Om die reden testen wij je anoniem. We hebben dus geen idee wie jij bent. En ons gecertificeerd laboratorium geeft je de uitslag al binnen 2 werkdagen!
Bovendien is mensen testen op soa’s ons beroep. Jouw symptomen zien wij dus elke dag ! Daarom hoef je je absoluut geen zorgen te maken: wij vinden je klachten niet raar. Het enige wat wij graag willen, is dat jij snel weer beter wordt.
Maak dus snel en makkelijk een afspraak met onze arts/seksuoloog of verpleegkundige. Dit doe je helemaal zelf online. Zo houden we het anoniem. En ook kun je dan zelf bepalen wanneer het jou het beste uitkomt.