Wat zijn de symptomen van syfilis?

Wist je dat syfilis 2 bijzondere bijnamen heeft gekregen door de jaren heen? Maar dat is niet zonder reden! Lees waarom:

  1.  De eerste bijnaam voor syfilis is ‘De ziekte van Cupido’. 

Deze bijnaam ontstond omdat syfilis naast onbeschermde seks zelfs  overgedragen kan worden door zoenen .   Dus inderdaad, als je zoent met een besmet persoon, dan is er kans dat jij ook syfilis krijgt.

  1.  De tweede bijnaam voor syfilis is ‘De grote misleider’. 

Waarom? Omdat de symptomen van syfilis heel erg kunnen verschillen per persoon. Sterker nog: sommige mensen ervaren niet eens symptomen. En zo kan de ziekte wel tientallen jaren in je lichaam rondzwerven, voordat het toeslaat. En de gevolgen van syfilis kunnen behoorlijk ernstig zijn. Bovendien ben je  altijd  besmettelijk, symptomen of niet!

Dus wat zijn dan mogelijke symptomen van syfilis? Welke klachten moet je dus heel serieus nemen? En wanneer moet je onmiddellijk een soatest laten doen?

 

Heb ik syfilis? De 3 stadia van syfilis-symptomen op een rijtje

Er zijn 3 stadia van syfilis. En in elk stadium verschijnen er andere symptomen. 

De syfilis-symptomen in stadium 1

In het begin van de besmetting merk je meestal niets. De klachten komen vaak pas na 10 dagen tot 3 maanden! 

De eerste symptomen van syfilis bestaan meestal uit het krijgen van zweertjes of wondjes, die men ook wel ‘ sjankers ’ noemt. Deze sjankers vind je op de plek waar de bacterie je lichaam binnendrong. Dat kan dus op je geslachtsdeel, anus, tepels, mond, keel of lippen zijn. Daarbij heb je soms ook last van opgezette lymfeklieren. 

Als je deze sjankers niet laat behandelen door een arts, dan verdwijnen ze na 3 tot 6 weken weer. En juist daardoor ontstaat het risico dat je dan als syfilis-patiënt denkt dat er blijkbaar niets aan de hand is. Maar niets is minder waar, helaas…

Syfilis-symptomen in stadium 2

Wanneer je in stadium 2 van syfilis komt, weet niemand. Want inderdaad, syfilis is een grote misleider. Het kan daarom zijn dat je tijdens stadium 1 ook tegelijkertijd al in stadium 2 zit. Maar precies het tegenovergestelde is ook mogelijk: dat je pas in stadium 2 terechtkomt na weet-ik-veel-hoeveel jaren later! Alles is mogelijk.

Hoe dan ook, als je in stadium 2 zit, dan beginnen de syfilis-symptomen nu behoorlijk te verergeren. Je raakt nu echt behoorlijk ziek. Denk aan symptomen zoals:

  • Huiduitslag op verschillende plekken van je lichaam
  • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts en vermoeidheid
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Haaruitval en kale plekken
  • Problemen met je ogen

En wéér verdwijnen al deze symptomen na een paar maanden tot paar jaar. Dus wederom lijkt het alsof er niets meer aan de hand is. Maar vanaf nu blijf je levenslang besmettelijk.

Syfilis-symptomen in stadium 3

En zo heb je na stadium 2 misschien meer dan 25 jaar geen klachten meer. Dit wordt ook wel de ‘latente fase’ genoemd. Dat houdt in dat je geen symptomen hebt, ook al heb je de ziekte zeker wel in je lichaam zitten.

Als je dan plotseling in het 3 e  stadium van syfilis terechtkomt, dan heb je echt een groot probleem. In al die jaren kon syfilis zich overal in je lichaam nestelen. Fase 3 is dus eigenlijk niet meer dan een ‘syfilis-bom’ die ontploft, bij wijze van spreken. Je afweersysteem kan de syfilis niet meer aan. Hierdoor wint syfilis terrein en gaat vervolgens je lichaam kapotmaken. 

Uiteindelijke gevolgen van onbehandelde syfilis 

Wat er precies in je lichaam kapot zal gaan, verschilt dus per persoon. De meest voorkomende beschadigingen zijn in de hersenen. Je kunt dan psychiatrische ziekten krijgen of op jonge leeftijd dement worden. Maar ook kun je verlamd raken, hartproblemen krijgen, doof worden of lijden aan epilepsieaanvallen. En dit zijn maar enkele voorbeelden van de mogelijke, nare gevolgen van onbehandelde syfilis…

Dit klinkt allemaal heel eng. Maar dat is het ook. Gelukkig hoeven al deze nare dingen jou niet te overkomen. Want alle  soorten soa’s  kun je voorkomen en behandelen. Daar heb jij helemaal zelf de controle over. 

Hoe? 

Voorkomen en behandelen van alle soorten soa’s zoals syfilis 

Het staat natuurlijk voorop dat beschermde seks het beste middel is tegen soa’s. Maar goed, syfilis kun je dus ook krijgen door bijvoorbeeld een kus van een besmet persoon. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je je meteen laat testen als de gedachte ‘heb ik een soa?’ ook maar 1x in je opkomt. Je hebt die gedachte vast niet voor niets! 

Nu schamen sommige mensen zich heel erg om een soatest te doen. Maar je weet nu toch dat je er soms echt helemaal niets aan kunt doen? Als iemand syfilis heeft en die je besmet tijdens het zoenen, terwijl jij er niks vanaf wist, dan is dat niet jouw schuld! 

Dus, of je nou soa-symptomen hebt of niet: heb je in de afgelopen maanden onveilige seks gehad? Of meerdere bedpartners? Zorg goed voor jezelf en kom dan gewoon even naar  SoaZorg Amstelveen & Bunnik  voor een snelle en  anonieme  soa-test. Dan hoef je in ieder geval geen zorgen (meer) te maken over een mogelijke soa.