De soa-thuistest: dit moet je erover weten
Je kampt al een tijdje met symptomen , waarvan je vermoedt dat ze bij een soa horen. Nu durf je alleen niet zo goed naar de huisarts hiermee. Of misschien heb je het zó ontzettend druk, dat je niet weet wanneer je tijd hebt om de huisarts te bezoeken. En tja, als het echt een soa is, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je het zo snel mogelijk geneest!
Daarom lijkt een soa-thuistest je wel een handige oplossing. Je kijkt online en vindt een heleboel soa-thuistesten die je zo kunt bestellen!
Maar… hoe betrouwbaar zijn zulke soa-thuistesten eigenlijk?
De 2 soorten soa-thuistesten
Er zijn 2 soorten soa-thuistesten:
- De doe-het-zelf-thuistest waarvan je ook meteen de uitslag afleest. Dus dat is vergelijkbaar met een zwangerschapstest, maar dan voor soa’s.
Zulke testen worden door veel commerciële bedrijven aangeboden. Ze zijn dan ook heel goedkoop. Je komt ze vaak tegen als je Googelt op thuistesten. Maar ook drogisterijen hebben ze in de (online) winkelschappen liggen.
2. De thuistest die je naar een laboratorium opstuurt. Dit lab geeft jou vervolgens de uitslag door.
Deze thuistesten zijn wat duurder dan de doe-het-zelf-thuistest. Maar ook deze zijn online makkelijk verkrijgbaar.
Zo betrouwbaar zijn soa-thuistesten
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: De doe-het-zelf-thuistesten zijn alles behalve betrouwbaar . Helaas.
De vraag die wij wel eens krijgen over de doe-het-zelf-thuistest is: waarom verkopen drogisterijen die dan? Want als ze niet betrouwbaar zijn, dan zouden ze toch ook niet verkocht worden?
Helaas ligt de waarheid anders: uit de onderzoeken blijkt dat soa-doe-het-zelf-thuistesten echt niet betrouwbaar zijn.
De soa-thuistest die een laboratorium beoordeelt, is vele malen betrouwbaarder dan de doe-het-zelf-thuistest. Professionele mensen beoordelen het opgestuurde materiaal. Maar toch spelen er veel andere dingen mee die de uitslag onbetrouwbaar kunnen maken.
5 redenen waarom laboratorium-soa-thuistesten soms niet betrouwbaar zijn
Wat kan ] deze thuistesten minder betrouwbaar maken? Hieronder lees je de redenen:
Je moet de soa-test op het juiste moment doen
Sommige soa’s kun je pas na een X aantal weken aantonen. Als je daarvoor al erop test, dan kan het zijn dat de uitslag zegt dat je soa-vrij bent. Terwijl dat helemaal niet waar hoeft te zijn. Een arts daarentegen weet precies wanneer je op welke soa kunt testen voor een betrouwbare uitslag.
Je moet weten op welke soa je je moet testen
Je hebt klachten, maar hoe weet je zeker aan welke soa je lijdt? Sommige soa’s geven soms geen enkele klacht. Maar ook veroorzaken verschillende soa’s soms dezelfde klachten. Zo kan bijvoorbeeld jeuk aan je anus veroorzaak worden door herpes, maar ook door gonorroe, chlamydia, of schaamluis. Dus hoe weet je dan of je wel de juiste test doet?
Je moet de thuistest op de juiste manier uitvoeren
Je moet een sample afnemen van een specifiek stukje op of in je lichaam. Als je dit niet goed uitvoert, dan kan de uitslag ook fout zijn. Zo neem je bijvoorbeeld misschien een sample van een gezond stukje slijmvlies. Vooral als je een keelswab bij jezelf wilt doen kan dat erg lastig zijn. Een oplossing kan zijn om iemand anders te vragen dat even voor je te doen. Zorg ook dt je de test precies zo uitvoert als in de handleiding staat. Dit maakt de kans op een onbetrouwbare uitslag een stuk kleiner.
Je moet weten welk lichaamsdeel je moet testen
Het kan maar zo zijn dat bijvoorbeeld alleen je keel of anus is besmet, en niet je geslachtsdeel. Of het zit juist behalve je geslachtsdeel ook in je keel of anus. Dan moet je dus ook je keel of anus testen. Dat klinkt misschien logisch, maar waarschijnlijk denk je daar niet aan als je alleen last hebt van een zere keel. Bovendien is de behandeling van bijvoorbeeld chlamydia in je anus heel anders dan voor je geslachtsdeel of je keel
Negatieve invloeden op soa-thuistesten waar je geen controle over hebt
De thuistesten moeten op de juiste temperatuur blijven. Anders werken ze wellicht minder goed.
Dit kan bijvoorbeeld een probleem zijn bij het opsturen naar het laboratorium. En hoeveel invloed heb je daarop als je je thuistest opstuurt met de post? Gelukkig wel enige invloed: post de test voor het laboratorium altijd kort voor de bus geleegd wordt. Zo voorkom je dat jouw test lang in een hete brievenbus verblijft.
De testen moeten altijd binnen een bepaalde tijd beoordeeld worden. Het is dus verstandig jouw test niet op vrijdag of zaterdag af te nemen en te versturen, omdat de post dan in het weekend bij het laboratorium afgeleverd wordt, en de kans groot is dat jouw test pas op maandag gevonden wordt door een medewerker.
Alles gecheckt? Testen maar!
Als je je goed aan alle instructies houdt, en de tijd tussen het seksuele contact en de test voldoende lang laat zijn, zal het best goed komen met jouw laboratorium-thuis-test.
Wil je 100% zeker weten dat alles goed gaat met je test?
In dat geval kan je het beste naar een arts gaan. De arts stelt je de juiste vragen en checkt alle belangrijke symptomen. Je krijgt dan het juiste advies voor het testen. De test wordt vervolgens met de koerier op de juiste temparatuur naar het laboratorium gebracht, waar het direct aan de laborant wordt afgegeven.
Vind je het niet prettig om naar je huisarts te gaan? Geen zorgen! Bij SoaZorg Bunnik testen we je anoniem. Wij zijn gespecialiseerd in soa’s en je weet je uitslag al binnen 2 werkdagen. Heb je geen geduld om 2 werkdagen te wachten: Wij hebben ook de mogelijkheid om chlamydia en gonorroe binnen 2uur voor je te testen. Maak snel zelf een afspraak, dan zorgen wij ervoor dat jij snel zekerheid hebt.