SOA test bij man met een stokje? Welnee!

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zijn voor de meeste mensen geen onderwerp van alledag. Mensen schamen zich ervoor en hebben het er maar niet over. Jammer, want daardoor bestaan er veel misvattingen over de symptomen van SOA’s, hoe ze worden overgedragen én over SOA tests. Laten we beginnen met het rechtzetten van de mythe dat SOA tests bij mannen nog altijd worden afgenomen door een wattenstaafje in de penis te steken.


Hoe werkt een uitstrijkje bij mannen? (Hint: het gebeurt niet met een stokje in de penis)

Een SOA test kan op drie manieren afgenomen worden: via een uitstrijkje, de urine of een bloedonderzoek. Afhankelijk van de SOA en waar in je lichaam je de SOA opgelopen kan hebben, wordt gekozen voor één of meerdere van deze wegen. Dit verschilt ook per man of vrouw. Zo is er bij de vrouw vaak wel een uitstrijkje nodig: er wordt voorzichtig een wattenstaafje in de vagina gebracht om wat vaginaal vocht af te nemen. Dit vocht wordt vervolgens getest op SOA’s. Bij veel mannen leeft het idee dat er ook bij hen een uitstrijkje genomen moet worden door een wattenstaafje in de penis te steken. Die methode is gelukkig al lang verlaten! De enige uitstrijkjes die bij mannen soms worden afgenomen  zijn die uit de keel en uit de anus. En dat gebeurt alleen als je op die plekken seksueel contact hebt gehad.


Gerustgesteld en meteen een afspraak maken? Boek dan nu je SOA-test.


De urinetest en het bloedonderzoek

Misschien heb je voor het onderzoeken van andere klachten al weleens een urinetest of een bloedonderzoek gedaan. Voor een SOA-test werkt het precies hetzelfde. Voor het bloedonderzoek wordt er een buisje bloed uit de arm afgenomen, dat vervolgens in een lab onderzocht wordt. Een bloedonderzoek is onderdeel van de SOA test bij syfilis, hepatitis en HIV. Voor het urineonderzoek hoef je slechts een monster van je urine achter te laten bij de arts die het onderzoek bij je afneemt. Het hele onderzoek is zo gepiept. Je hoeft je er echt geen zorgen over te maken!


Wat kan ik verwachten van een SOA-test?

Als je je wilt laten testen op een SOA, dan kan dat bij de huisarts, de GGD of bij een gespecialiseerde kliniek zoals SoaZorg Bunnik of Amstelveen. Je maakt online of telefonisch een afspraak en kunt ervoor kiezen volledig anoniem te blijven, als je dat wilt.

Geen enkele reden dus om mogelijke schaamte of ongemak tussen jou en je gezondheid te laten komen.

Bij SoaZorg Bunnik en Amstelveen vindt er voor het onderzoek een kort consult plaats. Je wordt gevraagd naar de mogelijke risico’s die hebben plaatsgevonden en of je weet of je bedpartner een SOA heeft of heeft gehad. Wees vooral eerlijk tijdens dit gesprek, een arts of seksuoloog zal je nooit veroordelen. Houd dus geen belangrijke informatie achter, ook niet als je je ervoor schaamt.

Vervolgens zal de arts een test (bloedonderzoek, urineonderzoek of uitstrijkje) bij je afnemen dat daarna in het ziekenhuis laboratorium onderzocht wordt. Hieruit blijkt of jij dan al niet een SOA hebt en welke precies.

De snelheid waarmee je de uitslag van de test kunt verwachten ligt aan waar je je test laat afnemen. Bij SoaZorg Bunnik heb je de uitslag meestal binnen 2 werkdagen.


Gezondheid

SOA’s kunnen een grote impact hebben op je gezondheid en de gezondheid van je bedpartner(s). Wat deze aandoeningen zo vervelend maakt is dat ze zich lange tijd in je lichaam kunnen nestelen, zonder dat je er klachten van ervaart. Zo weet je dus nooit of je een SOA hebt of niet. Laat daarom bij het kleinste vermoeden direct een SOA-test afnemen, ook als je geen klachten hebt.

Hoe sneller je er bij bent, des te beter. De meeste SOA’s zijn namelijk gemakkelijk en snel te behandelen. Als je te lang wacht met het opsporen en behandelen van een SOA, kunnen ze veel problemen veroorzaken bij fysieke en mentale processen in je lijf.

Blijf dus niet rondlopen met zorgen en ongerustheid, maar lat je gewoon even testen. Je gezondheid is immers belangrijk voor jou en voor de mensen die je liefhebben.


Direct een afspraak maken? Je kunt kiezen voor het basispakket of het uitgebreide pakket, zo wordt je direct getest op alle veel voorkomende SOA’s.