085 1306218 info@soazorg.nl

De risico’s van orale seks zonder condoom

Veel mensen weten niet dat chlamydia in je keel kan zitten. Bij orale seks wordt daarom vaak geen condoom gebruikt. Chlamydia kan zich echter prima nestelen in je keel. Heb jij risico gelopen? Laat je testen.

Gerard, 37 jaar, kijkt me verbaasd aan. Hij is bij me gekomen omdat hij zich ongerust maakt. Gerard is getrouwd, en heeft 2 puberende kinderen. Hij was al jong vader. Voor zijn huwelijk had hij wel eens wat gehad met een man. Later had hij dit weggestopt. Hij was getrouwd, hij en zijn vrouw waren druk met de kinderen…  Maar de afgelopen jaren voelde hij onrust. Regelmatig voelde hij zich aangetrokken tot mannen. Af en toe maakte hij een afspraakje. Zijn vrouw wist van niets. Hij wilde haar niets vertellen. Hij gebruikte altijd een condoom. Behalve bij pijpen, en bij gepijpt worden. 

En nu komt hij met klachten op mijn spreekuur. Hij heeft een vervelend, branderig gevoel bij het plassen, en hij ziet af en toe een beetje afscheiding uit de plasbuis komen. 

Van pijpen kan je toch geen SOA krijgen?

Toch wel. Het is inderdaad zo dat je HIV en hepatitis B niet gauw oploopt van orale seks. Zeker als je geen wondjes aan de slijmvliezen hebt is die kans echt heel erg klein. Maar voor chlamydia, en in nog veel hogere mate voor gonorroe en syfilis, ligt dit anders. Die kun je wel degelijk oplopen in je keelholte. En vanuit de keelholte weer doorgeven aan een sekspartner door hem te pijpen. 

Chlamydia is de meest voorkomende SOA (geslachtsziekte) die we kennen, en ook gonorroe (ook wel ‘druiper’ geheten), komt veel voor. De meeste mensen weten wel dat je deze ziekten in je penis of vagina kunt krijgen, maar het is veel minder bekend dat chlamydia en gonorroe ook  in het slijmvlies van de keelholte kunnen gaan zitten. De kans hierop is door pijpen overigens veel groter dan door beffen. Orale seks wordt vaak zonder condoom gedaan, zonder dat mensen zich realiseren dat zij daarmee risico lopen. Zo kunnen deze SOA’ s gemakkelijk verder verspreid worden. 

Merk je dat dan niet?

Lang niet altijd. Chlamydia en gonorroe kunnen lange tijd zonder klachten in de keel aanwezig zijn. Als er wel klachten zijn, gaat het meestal om keelpijn en opgezette lymfeklieren in de hals.

Hoe kom je er dan achter, als je geen klachten hebt?

De enige manier om erachter te komen of je besmet bent na een onveilig oraal contact, is door een SOA test in de keelholte af te nemen. Dit gaat door middel van een kweekstokje (wattenstaafje) wat langs de keelbogen en de achterkant van de tong gestreken wordt. 

Wat moet je doen om er vanaf te komen?

De behandeling van een SOA in je keelholte, is dezelfde als die van een SOA bij je genitaliën. Voor chlamydia krijg je tabletten. Voor gonorroe krijg je een injectie met antibiotica in de bilspier.

SoaZorg

Bij SoaZorg kun je, als je je zorgen maakt over een SOA, meestal dezelfde dag nog terecht voor advies en voor een test. De uitslag van de test krijg je binnen 1 of 2 werkdagen. Mocht de uitslag voor chlamydia of gonorroe positief zijn, dan kunnen wij je ook helpen om er weer vanaf te komen.